2012. november 20., kedd

Karácsonyfadíszek filcből (hóember, fenyőfa, díszgömb, muffin) )



Csodaszép karácsonyfadíszeket készíthetünk filc anyagból. Könnyű vele dolgozni, sikerélményt nyújt, és a formáknak, színeknek csak a képzelet szab határt. Filc anyagot, és a díszítésül szolgáló gyöngyöket, szalagokat, hímzőcérnát hobbiboltban vásárolhatunk Ha nem a karácsonyfán, akkor a lakás ünnepi díszeként, asztaldíszként vagy ajándékkísérőként is használhatjuk ezeket a mutatós darabokat.






Hozzávalók: zöld, piros, fehér filc anyag, piros és zöld selyemszalag, fekete, zöld. Ezüstszínű különböző méretű gyöngyök, egy 5 cm hosszú fehér csipkeszalag, fehér hímzőcérna, vatta, gomb; a formák kivágásához tésztakiszúrók vagy kartonból készített sablonok, olló.
Elkészítés:
Hóember: fehér filcanyagra megrajzoljuk és kivágjuk a hóember alakját, 2 példányban. Vigyázunk, hogy a kontúros fele belül kerüljön. Egy pici sárgarépát is kivágunk piros filcből, a hóember orrának. Vágunk egy kb 10 cm hosszú piros selyemszalagot az akasztóhoz. Az elől kerülő példányra egyszerű öltésekkel fekete gyöngyből felvarrjuk a hóember szemét, orrát, és a kabátja gombjait. Ezután szegővarrással, behurkolással lásd 7 – es kép) összevarjuk a két darabot, a varrás befejezése előtt kitömjük kevés vattával, hogy élethűbb legyen. (lásd 1 – es kép)

1. kép.
Fenyőfa: zöld filcanyagra megrajzoljuk és kivágjuk a fenyőfa alakját, 2 példányban. Vigyázunk, hogy a kontúros fele belül kerüljön. Vágunk egy kb 10 cm hosszú zöld selyemszalagot az akasztóhoz. Az elől kerülő példányra egyszerű öltésekkel ezüst színű gyöngyből díszeket varrunk. Ezután szegővarrással (behurkolással) összevarjuk a két darabot, a varrás befejezése előtt kitömjük kevés vattával, hogy élethűbb legyen. (lásd 2 – es, 3 – as képek)

2. kép

3. kép


Díszgömb: piros filcanyagra megrajzoljuk és kivágjuk a díszgömb alakját, 2 példányban. Vigyázunk, hogy a kontúros fele belül kerüljön. Vágunk egy kb 10 cm hosszú piros selyemszalagot az akasztóhoz. Az elől kerülő példányra egyszerű öltésekkel rávarrjuk a csipkeszalagot. Ezután a szegővarrással (behurkolással) összevarjuk a két darabot, a varrás befejezése előtt kitömjük kevés vattával, hogy élethűbb legyen. (lásd 4 – es, 5 – ös képek)

4. kép


5. kép

Muffin: piros filcanyagra megrajzoljuk és kivágjuk a muffin alakját, 2 példányban. Fehér filcből kivágjuk a muffin “habját” Vigyázunk, hogy a kontúros fele belül kerüljön. Vágunk egy kb 10 cm hosszú piros selyemszalagot az akasztóhoz. A fehér anyagra egyszerű öltésekkel gyöngyöket, gombot varrunk. Az elül kerülő példányra rávarrunk egy zöld szalagot is. Az elől kerülő példányhoz hozzáfogjuk a fehér “habot ”, és szegővarrással (behurkolással) összevarjuk a három darabot, a varrás befejezése előtt kitömjük kevés vattával, hogy élethűbb legyen. (lásd 6 – os kép)

6. kép

7. kép.


8 megjegyzés:

Katalin írta...

Nincs is szebb és értékesebb a saját készítésű díszeknél, és még ajándéknak is kiváló. Mi is sokféle díszt csináltunk már az évek folyamán....
Nagyon ügyes vagy!

Borga írta...

Nagyon ügyes vagy!Én is készülök hasonlókat csinálni.

Bors and Pepper írta...

De szuperek! Idén azt hiszem én is belevágok, meghoztad a kedvem :) Hasznosak a fázisfotók is :) Megyek is a kínaiba, ott láttam egy halom filcanyagot egy csomó színben :D

BORI írta...

Nagyon jól néznek ki ezek a kedves filc karácsonyi díszek!

Éva írta...

Nagyon ügyes vagy! Jól mutatnak, aranyosak!

Hankka írta...

Nagyon aranyosak, le kellene ülnöm a gyerekekkel, kicsikkel és nagyokkal, jó kis kikapcsolódás lenne mindannyiunknak! :)

Blogkonyha írta...

De aranyosak! Milyen helyes fátok lesz, ha ilyen díszekkel lesz felaggatva! Igazi kreatív kézügyesség! :o)

Kati írta...

Katalin, köszönöm, én is nagyon szeretem a saját készítésű és a kézműves díszeket:)

Borga, köszi:)

Bors and Pepper, örvendek, hogy meghoztam a kedved:)

Bori, köszönöm:)

Éva, köszi:)

hankka, én is olyan jól elszórakoztam velük:)

Illéskrisz, ilyenek is lesznek rajta, de nem csak, hanem horgolt angyalkák, harangok, hópelyhek, nemezelt angyalkák:)