2013. február 18., hétfő

Lazacos gombaleves

Ismét egy lazacos recepttel jöttem (és még jövök:)), ami teljesen saját találmány. Szeretem az egyszerű, gyorsan elkészíthető, de mégis különleges ételeket, így ennek jegyében született ez a leves, amelyet ünnepnapokra, vendégváráshoz is jó szívvel ajánlok. Nálam ez is nagy kedvenc lett, hiszen két finomság társul benne a gomba és a lazac, én pedig mindkettőt imádom.


Hozzávalók: 50 dkg gomba, 20 dkg füstölt lazacfilé, 1 hagyma, 6 - 7 cikk fokhagyma, 1, 5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, kis csokor friss, vagy 1 - 2 evőkanál sóban elett kapor, só, fehérbors, 2 - 3 evőkanál olaj.
Elkészítése: A lazacot kockára vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk. A gombát folyó víz alatt alaposan átmossuk, szeleteljük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A felforrósított olajban üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a gombát, 15 percig együtt pároljuk, majd felöntjük kb 1, 5 l vízzel. Amikor felforrt hozzáadjuk a megpirított lazacot, a kaprot, sózzuk, borsozzuk, pár percig együtt főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, és kevés levessel hígítva, a leveshez adjuk.

8 megjegyzés:

Juci írta...

Lazacos levest még nem ettem, de gombást igen. Szerintem nagyon jól összeillenek, kiváncsi vagyok melyik íz dominál.

Blogkonyha írta...

Biztos finom, csak jó dolgok vannak benne.Nagyon guszta!

Gerdi írta...

Biztos vagyok benne, hogy finom. Ránézésre, meg a hozzávalók mind ezt sugallják:-)

Kati írta...

Juci, természetesen a lazac dominál benne, mert ennek a termesztett gombának nem olyan erőteljes az íze, de nagyon jól aláfesti a lazacét.

Illéskrisz, köszi, nekem, nagyon - nagyon ízlett:)

Gerdi, bizony nagyon fincsi, s ránézésre is guszta, lehetva fotó nem adja jól vissza a színét, de a leve is szép halvány rózsaszín.

Tálaló írta...

Én is imádom mindkettőt,úgyhogy "megfőzött" és vittem.Köszi:)

martinelli írta...

Én is szeretem mindkettőt.

Kati írta...

Tálaló, örvendek, hogy megtetszett:) Nem fogsz csalódni benne:)

Martinelli, finom is így a kettő együt is :)

Hankka írta...

Olyan guszták ezek a lazacos ételeid, kénytelen leszek kipróbálni! :) Nagyon étvágygerjesztő ez a leveske is! :)