2013. július 9., kedd

Meggyszörp hidegen

A rengeteg meggyből szörpöt is készítettünk, hiszen nálunk annak is keletje van, igaz nem mindig marad meg télig, de hát üdítőre inkább nyáron áhítozunk, így fogy is közben:)



Hozzávalók: 8 kg meggy magostól, 3 liter víz, fél kávéskanál szalicil, 1 kávéskanál citromsó (citromsav), minden leszűrt liter szörphöz 80 dkg cukor.
Elkészítése: a meggyet 3 - 4 léből alaposan megmossuk, hibátlan zománcú edénybe tesszük, kézzel jól összetörjük. Hozzáadjuk a vizet, a szalicilt , a citromsót, összekavarjuk, lefödve egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap egy tiszta gézbe, vagy valamilyen tiszta sűrű szövésű anyagba helyezzük, és fakanál nyelére rögzítve egy nagyobb edény fölé állítjuk, hogy átcsepegjen, nyomkodni nem szabad. Amikor átcsepegett lemérjük, s minden liter szörphöz hozzáadjuk a 80 dkg cukrot, addig kavargatjuk amíg a cukor teljesen elolvad benne. Ekkor tiszta üvegekbe töltjük, a tetejükre kevés szalicilt szórunk még.
Vízzel, ásványvízzel hígítva szolgáljuk fel.

10 megjegyzés:

teller-cake írta...

De rég ittam házi meggyszörpöt! Kaphatok egy pohárral...? ;-)

csipike írta...

Jaj de szeretem a házi szörpöket! :-)
Édes drága Nagymamám mestere volt a szörp készítésnek. Nagyon bánom, hogy ezt nem tanultam meg. Arra emlékszem, hogy Ő is több kilóból készítette, jó nagy vajlingban és ahogy írod, ruhával lefedve. Szerintem hasonlóan mint ahogy írtad. Én azt hittem hogy ezt is főzik.
Bio szörpös posztomban megemlítelek ;-)

Bernadett írta...

Koszonom.:) Mostar tenyleg indulhatok meggykeresesre.:)

Kati írta...

teller - cake, én most is azt iszok, szívesen megkínállak:)

csipike, hát igen, a nagymamák, ők a szörpök, sütik mesterei:) Van aki főzi is, de nincs miért, igaz kicsivel több cukor kell bele, de hát valamit valamiért:) Köszi:)

Bernadett Rauski, remélem találsz valahol:) Köszi:)

Hankka írta...

Tetszik, kár, hogy idén nem volt jó a meggytermésünk! :) Az pedig külön tetszik a receptben, hogy nem kell a meggyet magvalni! :)

Nanó konyhája írta...

Imádom, minden évben így, hidegen teszem el télre. Bizony kitart a következő szezonig, nem romlik meg. 80 dkg helyett 1 kg cukorral kevergetem literenként. 1:7 arányban hígítjuk fogyasztáskor. Édesanyámnak, Nagymamámnak vagyok hálás a jól bevált receptért.

Unknown írta...

Szia! A szűrőn fennmaradt meggy megy a fagyóba?

Unknown írta...

Semmikép sem dobom ki,kiszedem a magját,hagyok meg benne lét, és megcsinálom dzsemnek. Így a kecske is jól lakik,meg káposzta is megmsrad a mondás szerint,tehát szörpünk is lesz meg dzsemünk is

Névtelen írta...

Van egy másik lehetőség is. A "kipréselt" meggyhúsból (5 kg meggy, 5 liter víz, 2,5kg cukor) meggybort lehet készíteni.

Névtelen írta...

5kg megyhez 5 l víz, 7 1/2evőkanál ecet, 1 egész csomag szalicil, ezt 36 órát állni hagyjuk hűvös helyen, akkor szitával leszürjük és amennyi lé annyi kg cukrot teszünk bele ezt többször keverni, hogy a cukor elolvadjon. Legalább 12 órát állni hagyjuk, akkor lehet üvegekbe tölteni. Nem kell kimagozni csak összenyomkodni.