2014. április 22., kedd

Májusi pereszkés vaddisznó szelet

Még Ivóban vásároltam 50 dkg vaddisznó combot, ami eddig a fagyasztóban várt sorsára, vagyis inkább arra, hogy hazaérkezzen a Párom húsvétra (vagy inkább húsvét előtt), mert őt akartam megörvendeztetni vele. Hála Istennek sikerült is, a hús feléből Lestyános vaddisznólevest főztem (hamarosan a recept is jön), feléből pedig ez az isteni vaddisznó szelet készült a Párom szülinapi vacsorájára. Nem lett belőle sok, de kettőnknek tökéletes adag volt. A Párom állította, hogy ennél finomabb disznósültet sosem evett. A hús megsütése az ő feladata volt, istenien süti :)
Ami a legérdekesebb, hogy ebben az ételben minden  " vad ", hiszen a hús vaddisznócomb Ivóból, a májusi pereszkét édesanyám testvére gyűjtötte Rigmány határában ( Béni, köszi itt is :)), az áfonyát pedig a Nagyágról hoztam, a nyári szakmai találkozó idején. :)


Hozzávalók (2 személy részére): 25 dkg vaddisznócomb (4 szelet), 20 dkg májusi pereszke, 25 dkg fagyasztott áfonya, só, bors, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 teáskanál barna cukor, kevés olaj.
Elkészítése: A húst egy ujjnyi széles darabokra szeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lefóliázva egy éjszakát/napot a hűtőben pihentetjük, majd egy teflonos bevonatú serpenyőben, nagyon kevés felforrósított olajon, 5 percenként átfordítva, mindét oldalán pirosra sütjük, amíg a hústű nyomán nem folyik véres lé ki belőle.
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, átmossuk, kevés felforrósított olajon, sózva, borsozva saját levében megpároljuk, majd megsütjük.
A fagyos áfonyát egy lábasba öntjük, fél dl meleg vizet öntve alája puhára pároljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, majd besűrítjük a liszttel csomómentesre kavart tejföllel.
Tálaláskor a gombát a húsra szórjuk, mellé adjuk az áfonyaszószt.
Megjegyzés: A vaddisznó sülthöz a testes vörösborok illenek a legjobban, mi egy édeskés, enyhén gyümölcsös ízű vörösborral nyomtattuk el.

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Hú micsoda ínyencsággel vártad a párodat, nagyon jól néz ki, isteni finom lehetett:)

sedith írta...

Jól összehoztad! Gondolom, ti is "vadultatok" ennyi vad megevése után. :) Nagyon jól néz ki! Nem ismerem a májusi pereszkét, de már olvastam, hogy ilyenkor "terem", szívesen utánanéznék.
Örülök, hoyg együtt voltatok ismét! :)

Kati írta...

Trollanyu, közösen készítettük, a húst ő sütötte meg:) Finom is volt az biztos:) Köszi:)

sedith:) Ja, ja, vadultunk :) ...
Tövisaljúnak is mondják felénk ezt a gombát, úgy sem ismered? Nagyon sok termett belőle nálunkfelé az idén, bátyám szedte nekünk Rigmány határában, már ettük mártásban, így a húshoz köretként, rántottába, paradicsomos raguba, s még mindig nem untuk meg :) Nagyon szeretjük:)