2014. június 25., szerda

Filton karamell

Ezt a süteményt még pünkösdre sütöttük édesanyámmal, nagyrészt az ő érdeme, nélküle nehezen készült volna el. Most készítettük életünkben először, édesanyám is, az ő régi süteményes füzetében találtuk, s úgy gondoltuk megéri kipróbálni. Igazi krémes sütemény, és nagyon, de nagyon finom. Diétázóknak (mint én :)) nem ajánlott! :)



Hozzávalók (34x 23 cm - es tepsihez): a tésztához: 9 tojásfehérje, 9 evőkanál víz, 8 evőkanál cukor, 9 tojássárgája, 9 evőkanál darált dió, 9 evőkanál liszt. A karamell sziruphoz: 30 dkg cukor, 6 - 7 evőkanál víz. A krémhez: 0, 5 liter tej, 5 evőkanál liszt, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor. A habhoz: 3 tojásfehérje, 9 evőkanál cukor. A tetejére a díszítéshez: néhány kocka csokoládé.
Elkészítése: A tésztához a tojásfehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a felvert habhoz, majd óvatosan hozzákeverjük a darált dióval elkevert lisztet. Piskótatésztához hasonló (tehát folyékony, krémszerű) masszát kapunk, amelyet három részre osztunk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon, sütőpapírral bélelt tepsiben három világos lapot sütünk. Vigyázzunk, mert a lapok is piskótaszerűek, törékenyek lesznek.
A karamell sziruphoz a cukrot megpergeljük (pirítjuk), felengedjük 6 - 7 evőkanál forró vízzel, 4 - 5 perc alatt sziruppá főzzük. Ezzel a karamell sziruppal bekenjük a kihűlt lapokat.
A krémhez a tojássárgákat simára kavarjuk a liszttel, majd hozzátöltjük a tejet és gőz fölött, folyamatosan kavargatva péppé főzzük. A vajat siHozzávalókmára kavarjuk a cukorral majd a kihűlt péphez adjuk. A lapokat összerakjuk az így elkészített krémmel.
A habhoz a tojásfehérjéből és a cukorból gőz felett habot verünk, a sütemény tetejére simítjuk. A csokoládét lereszeljük és a hab tetejére szórjuk. Az összerakás után néhány órára a hűtőbe tesszük, majd azután szeleteljük.

7 megjegyzés:

sedith írta...

NÁlunk ez finom karamelles néven fut. Ritkán készül éppen cukrossága, krémessége miatt, de azért finom. :)

Tiffanylda írta...

Katikám, ez kínzás kategória, ne is haragudj!:))) Fantasztikusan néz ki és milyen finom lehet! Most nyeltem egy nagyot és ez a fotó napokig a szemem előtt fog lebegni!:D

Gerdi írta...

Ez nagyon finom süti! Nálunk ez családi kedvenc, régebben gyakran készült, mostanság egyre ritkábban. Mi simán karamellesnek hívjuk.

Okki írta...

Még soha nem ettem ilyen sütit, de nagyon tetszik! Viszem a receptet és ahogy alkalom adódik el is készítettem! Köszi! :)

Katalin írta...

Még nem ettem ilyet, de ahogy nézem és olvasom, nagyon finom lehet! Szeretem a karamelles dolgokat, akár fagyi, akár krém, akár süti :-)

Vicuska írta...

Ezt mek kell sütnöm, imádom a karamell ízét!

marisz57 írta...

Imádjuk a karamellt minden formában.
Csodafinom lehetett ez a süti!