2014. március 31., hétfő

Fűszeres pisztráng sütőpapírban

Ezt a pisztrángot a Fiútesóm barátnője hozta, sajnos ő nem tudott enni belőle, mert sehogy se tudtuk úgy összeegyeztetni a sütést, hogy ő is ott legyen. Zsuzsi, köszi, legközelebb közösen is készítünk, jó? :) Nagyon szerettük :)


Hozzávalók(3 személy számára): 3 pisztráng, 1 citrom, 3 babérlevél, 3 – 4 evőkanál szárított vagy friss petrezselyemzöld, só, bors, 4 – 5 evőkanál olívaolaj. A körethez: 4 dkg fagyasztott zöldborsó, 3 – 4 cikk fokhagyma, kevés olaj, 2 dl tejföl, só.
Elkészítése:
  1. A pisztrángok pikkelyeit éles késsel, a farkától a feje felé haladva eltávolítjuk, majd alaposan megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk.
  2. Az így előkészített pisztrágokat kívül – belül alaposan sózzuk, borsozzuk.
  3. A petrezselyemzöldet elkeverjük az olívaolajjal és a halakat kívül – belül alaposan bekenjük vele, majd mindeniket megtöltjük egy – egy kettőbe vágott citromkarikával és a babérlevéllel.
  4. Miután fűszereztük a pisztrángokat egyesével sütőpapírba csomagoljuk, a tetején duplán tűrve a papírt, a két szélén pedig összecsavarjuk, hogy a keletkezett gőz bennt maradjon.
  5. A pisztrángokat  egy tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon, fél óra alatt megpároljuk, majd a sütőpapírt kibontva picit megpirítjuk, de csak 5 – 6 percig, hogy a hal húsa ne száradjon ki.
  6. A körethez a felforrósított olajon megdinszteljük a finomra aprított fokhagymát, hozzáadjuk a még fagyos zöldborsót, átforgatjuk, felöntjük, 1, 5 dl meleg vízzel, puhára pároljuk, a tejföllel 5 – 8 perc alatt besűrítjük.

2014. március 30., vasárnap

Filctojások aranyesőágon

Ma egy húsvéti ötletet hoztam ismét nektek, nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető filc tojások.


Hozzávalók: zöld, és különböző árnyalatú kék filc anyagok, kék és zöld selyemszalag, 50 cm hosszú fehér csipkeszalag, fehér hímzőcérna, vatta; a formák kivágásához tésztakiszúró vagy kartonból készített sablon, olló, tű.
Elkészítése: A filc anyagra megrajzoljuk és kivágjuk a tojás alakját, 2 példányban. Vigyázunk, hogy a kontúros fele belül kerüljön. Vágunk egy kb 10 cm hosszú zöld vagy kék selyemszalagot az akasztóhoz. Az elől kerülő példányra egyszerű öltésekkel rávarrjuk a csipkeszalagot. Ezután a szegővarrással (behurkolással) összevarjuk a két darabot, a varrás befejezése előtt kitömjük kevés vattával, hogy élethűbb legyen.
Kivirágoztatott aranyeső vagy más zöld ágra akasztva a húsvéti asztal ünnepi díszei lesznek a filcből készített tojások.

2014. március 27., csütörtök

Hagyományos fánk avagy nyárádmenti pánkó

Igaz, hogy a farsang már lejárt, de különböző okoknál fogva, mi most is sütöttünk pánkót, ahogy nálunk szokás nevezni. Anyu, köszönöm szépen, hiszen ennek a mestere te vagy, nagyon, de nagyon finom volt:)


Hozzávalók (30 – 40 db – hoz) : 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, 5 – 6 dl tej (amennyit felvesz a tészta), 1 citrom lereszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a cukrot, a tojást, a tejet, a citromhéjat.
  2. Az élesztőt 1, 5 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral és liszttel elkeverve, meleg helyen fölfuttatjuk.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat, a sót és fölfuttatott élesztőt.
  4. Fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt tejet, amennyit a tészta felvesz, és egy fakanál segítségével a hozzávalókból lágy tésztát verünk.
  5. Végül hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró margarint, és a fakanál segítségével szintén hozzádolgozzuk, míg egynemű masszát kapunk.
  6. A kész tésztát meglisztezzük, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát egy tiszta asztalterítőre borítjuk, kézzel 2 – 3 cm vastagra huzogatjuk, fánkszaggatóval vagy borospohárral kiszaggatjuk.
  8. A kiszaggatott pánkókat hagyjuk ismét duplájára kelni.
  9. A megkelt pánkókat forró olajban, mindkét oldalukon pirosra barnára sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.

2014. március 26., szerda

Gombás csirkeragu

A hasonló raguk, pörköltek, mártások kiváló tulajdonsága, hogy évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetőek, hiszen alapanyagaik mindig rendelkezére állnak. Egy hagyományos ebédnek laktató és finom főétele lehet az alábbi recept, főleg, ha házilag nevelt csirkéből készítjük. Puliszkával tálalva semmi jobb nem kell az asztalra :)


Hozzávalók(5 személyre): 60 dkg csirke -, vagy tyúkhús (alsó és felső combok, szárnyak), 25 dkg gomba, 1 hagyma, 2 – 3 dl tejföl, 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, só, bors, friss vagy szárított petrezselyemzöld.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a csirkehúst, alaposan megmossuk.
  2. A combokat kicsontozzuk, a szárnyakat is kettőbe vágjuk, a szárnyvégeket félretesszük, a húst vastagabb csíkokra vágjuk.
  3. A a finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, majd 3 – 4 dl meleg vizet töltünk rá, puhára pároljuk.
  4. A gombát megmossuk, felszeleteljük, kevés olajon, saját levében megpároljuk.
  5. A megpuhult húshoz hozzáadjuk a megpárolt gombát, 5 – 6 percig együtt pároljuk.
  6. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, kissé felhigítjuk a tejjel, besűrítjük vele a ragut, a legvégén hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
Megjegyzés: Ehhez a csirkeraguhoz leginkább a puliszka illik és tálaljunk mellé friss vagy üvegben eltett savanyúságot is.
Ha a hús túl sok zsírt eresztene, szűrjük le a felesleget róla.

2014. március 23., vasárnap

Kukoricás tortácskák

Erről a receptről nem tudom megmondani, hogy finom-e, mert sajnos nem kóstolhattam meg, de a családtagok szerint finom volt, el is fogyott mind. Színeivel számomra a napsugaras tavaszt, nyárt idézi, a kukorica pedig mindig jöhet, meg fogom ismételni, hogy én is megkóstolhassam.



Hozzávalók (8 tortácskához): 10 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, csipetnyi só, 2 evőkanál hideg víz. A töltelékhez: 2 tojás, 25 dkg kukorica (konzerv), 1 dkg csirkesonka, 10 dkg füstölt sajt, só, bors, pirospaprika, perezselyemzöld, fokhagymazöld.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a kétféle lisztet, a vajat, a tojássárgát, a vizet, a sót.
  2. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót.
  3. Az összemorzsolt masszához hozzáadjuk a tojássárgát, a vizet, egynemű tésztává gyúrjuk, konyharuhával letakarva fél órára a hűtőbe tesszük.
  4. Előkészítjük a töltelék hozzávalóit, a tojást, a tejfölt, a kukoricát, a lereszelt sajtot, a kockára vágott sonkát.
  5. A tojást habosra verjük a tejföllel, hozzákeverjük a sonkát, a kukorica és a sajt  felét, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk.
  6.  A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, a formácskákat rányomva köröket szúrunk ki, a formácskákba simítjuk, villával megszúrkáljuk.
  7. A formákba simított tésztát lefödjük négyzet alakúra vágott sütőpapírral, nyomtatéknak szárazbabot teszünk rá, előmelegített sütőben alacsony hőfokon 10 perc alatt vakra sütjük.
  8. Az elősütött tortácskákat megtöltjük egy – egy púpozott evőkanál töltelékkel, megszórjuk még kukoricával és sajttal, és finomra aprított fokhagymazölddel és petrezselyemzölddel, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon 13 - 15 perc alatt készre sütjük.

2014. március 21., péntek

Csirkemáj paradicsomos zöldbabbal

Kijelenthetem, hogy ez a fogás nagyon, de nagyon finom, és egyszerűsége ellenére különleges is, főleg ha házilag nevelt tyúk májából, és a kertben termesztett zöldbabból és paradicsomból készítjük el. Ez tényleg egy olyan ebéd volt amihez semmit, de semmit nem kellett vennem, minden kikerült otthonról. És a házi tyúkmájról ódákat tudnék zengeni, sárga volt, és annyira krémes, hogy szinte elolvadt a szánkban.


Hozzávalók (2 - 3 személyre): 25 - 30 dkg csirkemáj (két hízott házi tyúk mája), 30 dkg fagyasztott zöldbab, 4 - 5 szál zöldhagyma, 5 dl házilag eltett paradicsomlé, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint 2 kávéskanál cukor, só, bors, kevés olaj, kevés vaj.
Elkészítése: A zöldhagymák fehér részét levágjuk, finomra aprítjuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a még fagyos zöldpaszulyt, 1 - 2 dl meleg vizet töltünk rá, sózzuk, puhára pároljuk. Amikor a paszuly megpuhult megszórjuk a liszttel, felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a zöldhagymák felaprított zöld szárát, két kávéskanál cukrot, és besűrítjük.
A vajat felforrósítjuk és a májat mindkét oldalán átsütjük benne, de csak annyira, amíg fogvájóval megszúrva nem jön rózsaszín lé ki belőle. Amikor megsült megsózzuk, és a paradicsomos zöldbabbal tálaljuk.

2014. március 20., csütörtök

Sertéspörkölt erdészné módra

Amit most hoztam szintén nem egy kimondottan tavaszi étel, de bármikor elkészíthető, és nagyon, de nagyon finom :)


Hozzávalók(5 személyre): 60 dkg sertéshús, 25 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl fehérbor, 1 kápiapaprika, fél csípőspaprika, 2 paradicsom (lehet fagyasztott is vagy pótolhatjuk 1 dl paradicsomlével), 1 hagyma, 2 – 3 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, olaj, 1 evőkanál liszt.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a húst, a gombát, a szalonnát, a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, a bort.
  2. A finomra aprított hagymát az olajon üvegesre pároljuk.
  3. A hagymára rárakjuk a csíkokra vágott húst, fehéredésig pirítjuk, megpintjük sóval, borssal, pirospaprikával, felöntjük a borral és 2 – 3 dl vízzel, fedő alatt puhára pároljuk.
  4. A gombát felszeleteljük.
  5. Amikor a hús puha hozzáadjuk a kockára vágott szalonnát, a felszeletelt gombát, a csíkokra vágott paprikát, a meghámozott paradicsomot, s az egészet készre pároljuk.
  6. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, s besűrítjük vele a pörköltet, krumplipürével tálaljuk.

2014. március 17., hétfő

Aszaltszilvaleves füstölt oldalassal

 Az aszaltszilvaleves inkább téli, főleg farsangi étel, nálam sem most készült, de a tegnapi és mai rossz időben bizony jól esne egy tányérral belőle. Mi nagyon, de nagyon szeretjük.


Hozzávalók (5 személyre): 60 dkg füstölt sertésoldalas, 50 dkg magostól aszalt szilva (természetesen lehet mag nélküli is) , 1 hagyma, 1 szál szárított csombor, 2 evőkanál sóban eltett házi ételízesítő, citromsó ízlés szerint, szárított petrezselyem -  és zellerzöld, só ha szükséges, hiszen az oldalas és az ételízesítő is sós, így vigyázni kell vele. Az eresztékhez: 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 dl víz.
Elkészítése:
1.      Előkészítjük a leves hozzávalóit: az oldalast, az aszalt szilvát, a csombort.
2.      A megmosott oldalast hideg vízben főni tesszük, amikor felfőtt a habját leszedjük, hozzáadjuk a meghámozott, egészben hagyott hagymát és az ételízesítőt.
3.      Amíg a hús fő a szilvát beáztatjuk langyos vízbe, hogy kissé megpuhuljon.
4.      Amikor a hús megfőtt hozzáadjuk az aszalt szilvát, a csombort, és puhára, de nem szétomlósra főzzük.
5.      Előkészítjük az ereszték hozzávalóit: a tojást, a lisztet, a tejet.
6.      Elkészítjük az eresztéket: a lisztet csomómentesre kavarjuk a tojással, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a vizet.
7.      A levest levesszük a lángról, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk az eresztéket, ha szükséges kevés citromsóval savanyítjuk, a tetejét megszórjuk szárított petrezselyem – és zellerzölddel.

2014. március 14., péntek

Kivi szelet - Szép, meghitt ünneplést kívánok!

Igaz, hogy ez a sütemény nem igazán  nemzeti színű, de a terítékkel együtt erre az ünnepre szántam, hiszen szép és finom is egyben, csak emelheti az ünnep fényét. A család ismétlést kért.

Az alábbi költeménnyel és ezzel a süteménnyel kívánok mindnyájatoknak szép, meghitt ünneplést!


Hozzávalók: 12 dkg liszt (4 evőkanál), 2 evőkanál kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 6 tojás, 15 dkg porcukor (6 evőkanál), 1 dl olaj. A túrókrémhez: 20 dkg margarin, 30 dkg krémes tehéntúró, 25 dkg porcukor, 1 citrom lereszelt héja. A kivis krémhez: 7 dl kivis üdítőital, 2 tasak vaníliás pudingpor, 2 evőkanál cukor, 6 kivi.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a tojást, a porcukrot, az olajat.
  2. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, és lassanként hozzákavarjuk az olajat is.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  5. A tojássárgás cukorhoz először óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd a sütőporos lisztet.
  6. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  7. A túrókrémhez előkészítjük a túrót, a margarint, a porcukrot, a citromhéjat, a kivit.
  8. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és a citromhéjat, azzal is simára kavarjuk.
  9. A túrókrémet rákenjük a kihűlt tésztára, a tetejét kirakjuk, meghámozott, karikára vágott kiviszeletekkel.
  10. A kivis üdítőitalból 6 decilitret felforralunk, hozzáadjuk a cukrot, valamint a megmaradt üdítőitallal feloldott pudingport, folyamatosan kavargatva besűrítjük és még melegen a túrókrém tetejére símítjuk, hagyjuk kihűlni.

Reményik Sándor: Erdélyi március

Egy tizenötös szám. És március:
Az első tavasz-hónap közepe.
Kimondottam így egyszerűn,
Ne féljetek, ne féljen senkise.

Ne féljetek: nem tüzesednek át
Halk hangolás után a vers-sorok,
Nem temetni és nem lázítani,
Csupán figyelmeztetni akarok.

Oly csendben nő a versem, mint a fű,
Úgy duzzad, mint a rügy duzzad a fán:
Nem szavalok, - szavaltunk eleget,
- Nagyon sokat - március idusán.

Volt egy tanítóm akkor, - igazi,
Nagy nevelő, - gyökérig leható.
Ő mondta: csak úgy ünnep ez a nap,
Ha munkát s imát összefoglaló.

Magányos hangját zsivaj nyelte el. - -
Lavina dörgött. Most, - a kő alatt
Számunkra csak csendes növekedés:
Valóban: munka s imádság maradt.

De szárny kell munkához s imához is!
Szárny, mely röpít, s forrás, mely enyhet ad.
Tört szárny, beomlott kútfő: - mégis élet,
Mégis üdvösség az a régi nap.

Testvér, látod: én nem járok tilosban,
De te is hidd: nem tilalmas dolog
Megsimogatni otthon a fiókban
Egy poros, régi, kicsi szalagot.

Aztán - - menni a hétköznapok útján,
Császárnak megadni, mi az övé,
S maga részét minden hatalomnak, - -
De Istennek is, ami Istené.

1931 március 10

2014. március 12., szerda

Tárkonyos nyúlleves

Még mindig húsvétra készülve hoztam nektek ezt a levest, nagy kedvence lett a családnak:)


Hozzávalók: (5 – 6 személyre): egy nyúl csontos részei, 1 fej hagyma, 6 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 1 kisebb zellergumó, 15 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, 2 – 3 dl tejföl, 3 teáskanál  sóban eltett tárkony, só, 15 – 20 szem bors, citromsó, kevés olaj.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk a felforrósított olajon, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a megmosott nyúlhúst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, majd felöntjük kb. 3 liter meleg vízzel, amikor felfő a habját leszedjük, teatojásban hozzáadjuk a borsot, puhára főzzük, amíg a hús könnyen leválik a csontról.
A leveszöldségeket meghámozzuk, kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd kevés vizet töltve alája kissé előfőzzük. Amikor a hús megfőtt kiszedjük a levesből, a húst leválasztjuk a csontról, kockákra vágjuk, visszatesszük a levesbe, hozzáadjuk az előfőzött zöldséget, a tárkonyt, együtt addig főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Utolsó tíz percben hozzáadjuk a felaprított gombát, és készre főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Ha szükséges citromsóval savanyítjuk.

2014. március 10., hétfő

Mézes csirkemell kivi - mangó salsával

Egy kis napfény, a nyár íze, mert nagyon, de nagyon vágyunk már rá:) És egy kis egzotikusság a konyhában:)


Hozzávalók (2 személyre): 50 dkg kicsontozott csirkemell, 4 kivi, 1 mangó, 1 hagyma,  fél csípős paprika, friss petrezselyemzöld, 4 – 5 evőkanál méz, 1 citrom leve, só, bors, kevés olaj.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a megmosott csirkemellet, a meghámozott kivit és mangót, a citromot, a mézet, a csípős paprikát, a petrezselyemzöldet.
  2. A meghámozott kivit kis kockákra vágjuk.
  3. A meghámozott kivit először bevagdaljuk hosszában, majd keresztben, így a kockák, kis segítséggel könnyen leválnak a magról.
  4. A hagymát finomra aprítjuk.
  5. A mézet és a citromlét forró víz fölé tartva összekavarjuk.
  6. A kivit, a mangót, a hagymát összekavarjuk, hozzáadjuk a finomra aprított csípőspaprikát és petrezselyemzöldet, s rálocsoljuk a mézes – citromos öntet felét, amíg a hús sül állni hagyjuk.
  7. A húst nagyobb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük a megmaradt mézes – citromos öntettel.
  8. A mézes – citromos öntettel megkent csirkemelleket kevés olajon pirosra sütjük, ha szükséges sütés közben még megkenjük az öntettel.

Megjegyzés: Serpenyő helyett grillen is megsüthetjük a húst, így még finomabb, pirosabb lesz.

2014. március 9., vasárnap

Tűzdelt nyúlszeletek

Ismét egy nyulas recept, mert mi nagyon szeretjük, s hála Istennek többször is hozzájutunk:) Ajánlom melegen a húsvéti asztalra.


Hozzávalók (2 személyre): egy nyúl gerince és két első combja, kevés füstölt szalonna, fél citrom leve, 4 babérlevél, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál házi ételízesítő, 3 dl tej, só, bors, kevés olaj.A körethez: 5 - 6 krumpli, kevés vaj, 2 újhagyma zöldje.
Elkészítése: A húsokat sózzuk , borsozzuk, fogpiszkáló segítségével megtűzdeljük a vékony csíkokra szeletelt szalonnával. A megtűzdelt húsokat kevés forró olajon fehéredésig pirítjuk, feltöltjük 2 - 3 dl meleg vízzel, hozzáadjuk a citromlevet, az ételízesítőt, a babérlevelet, fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A húst kivesszük, a lisztet rózsaszínre pirítjuk a hús zsírjában, feltöltjük a tejjel, borsozzuk, ha szükséges sózzuk, (de vigyázzunk mert a házi ételízesítő is sós) folyamatosan kavargatva besűrítjük.
A körethez a krumplit enyhén sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk, kockára vágjuk, kevés olvasztott vajon átforgatjuk, sózzuk, megszórjuk a finomra vágott zöldhagymaszárral.

2014. március 8., szombat

2014. március 5., szerda

Húsvéti tojások szalvétatechnikával díszítve

Recept helyett (bár az is van tartalékon most elég) most húsvéti tojásokat hoztam Nektek. Lehet ti már ismeritek ezt a technikát, hiszen nagyon egyszerű, de nekem új volt még. Nem lettek tökéletesek a tojásaim, de én készítettem őket saját kézzel, és még lesznek társaik az elkövetkező időben. Próbáljátok ki ti is, egyszerű, gyorsan elkészíthető, szép, és sikerélményt biztosít.

Hozzávalók: világos héjú tojások, mintás szalvéták, régi könyvlapok, dekupázs ragasztó, ecset, szeg.
Elkészítése: A tojást megmossuk, a két csúcsán egy kisebb szeg segítségével óvatosan lyukat fúrunk, a tartalmát kifújjuk. A szalvétát rétegeire szedjük, és csak a legfelső vékony színes réteget használjuk fel. A szétszedett szalvétából tetszőleges mintákat vágunk ki, a tojás azon felületét ahová ragasztani szeretnénk bekenjük a ragasztóval, óvatosan rásimítjuk a mintát, ezt addig folytatjuk, míg a tojást teljesen befödtük. Végül a tojás két csúcsát fogva újból átkenjük vékonyan a ragasztóval, tojástartóba állítva meleg helyen hagyjuk megszáradni.

2014. március 3., hétfő

Koulourakia vagyis görög húsvéti sütemény

Ebben a süteményben a formázása tetszett meg leghamarabb, és az, hogy édes sütemény mégis szezámmagot szórunk a tetejére. Ránézésre kelt tésztára hasonlít, pedig sütőporral készül, és finom omlós tésztája van, állagban inkább kekszre hasonlít. A görög konyhában a húsvét ünnepi süteménye. A receptet ITT találtam.


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor,  A kenéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, kevés szezámmag.
Elkészítése: A puha margarint habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet valamint egyenként a tojássárgákat és vaníliás cukrot. A sütőport elkeverjük a liszttel és a tojásos masszához adjuk. Ezután kézzel jól összegyúrjuk, 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve a tésztát két részre osztjuk. A tészta egyik felét kézzel elkezdjük fokozatosan rúddá sodorni, amikor elég vékony levágjuk, esetleg még vékonyítjuk, és S – formára vagy hajfonathoz hasonló formára alakítjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket megkenjük a tojássárgás, vizes, cukros keverékkel, megszórjuk szezámaggal, előmelegített sütőben, közepes hőfokon halvány pirosra sütjük.

2014. március 2., vasárnap

Spenótos pizza

Egy újabb nagy kedvenc spenóttal. Most sütöttem életemben először spenótos pizzát, de nagyon - nagyon megtetszett, nagyon különleges így a fürjtojással és a házilag füstölt húsos szalonnával. A családnak is ízlett, én csak egy kis szeletet ettem belőle, mert nem hagyhattam ki. :)


Hozzávalók (3 személyre): A pizzatésztához:30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, kb. 1 dl tej (amennyit felvesz), 2 evőkanál tejföl, só. A feltéthez: 60 dkg spenót, 12 fürjtojás, 20 dkg füstölt húsos szalonna, 1 kápiapaprika, 2 dl tejföl, 10 – 15 dkg sajt, 7 – 8 cikk fokhagyma, só, bors, kevés vaj.
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel elkeverjük. A liszttel, a sóval, az olívaolajjal, a tejföllel, az élesztős tejjell rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Amíg a tészta kel előkészítjük a feltétnek valót. A fokhagymát meghámozzuk, 3 – 4 cikket áttörünk belőle. A tejfölt alaposan elkeverjük az áttört fokhagymával, kevés borssal, pici sóval. A vajat felforrósítjuk, rádobjuk a megmosott, kissé megvágott spenótot, a megmaradt, finomra aprított fokhagymát, sózzuk, lefödve csak addig pároljuk, míg a spenót kissé összeesik. A húsos szalonnát kockákra vágjuk, kissé megpirítjuk. A paprikát kis kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Amikor a tészta megkelt három részre osztjuk, lisztezett deszkán három közepes méretű körré nyújtjuk, magas hőfokon egyenként elősütjük (vakra sütjük). Az elősütött pizzalapokat megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a megpárolt spenótot, a megpirított szalonnát, ráütünk 4 – 4 fürjtojást, végül megszórjuk az apró kockára vágott paprikával és a reszelt sajttal, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a fürjtojás megsül.