2015. március 3., kedd

Karamellizált rizstészta

Amióta Londonban vagyok alkalom nyílik rengeteg új alapanyag kipróbálására, hisz itt minden megtalálható, nem beszélve az ázsiai konyha alapanyagairól, fűszereiről. Most a rizstészta került sorra, készült belőle leves, főétel és desszert is, most a desszertet hoztam, ami nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon finom. A Párom evett hasonlót tháj étteremben csak fehér cukorral, a gyümölcsöket én találtam ki hozzá. Azt hiszem a rizstésztát már otthon is meg lehet vásárolni nagyobb áruházakban, ha lehetőségetek nyílik, próbáljátok ki.
A rizstészta rizslisztből és vízből készül, tojás nélkül, így tojás - és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem kell főzni, csak forró vízzel leforrázni, 15 percet lefödve pihentetni, leszűrni, s máris lehet tovább felhasználni.


Hozzávalók (2 személy részére): 10 dkg rizstészta, 4+4 evőkanál barna cukor, 3+3 evőkanál víz, 2 evőkanál méz, 1 alma, 1 banán, 1 evőkanál olaj. A tálaláshoz: 3 – 4 evőkanál natúr joghurt.

Elkészítése: A rizstésztát egy nagyobb edénybe helyezzük, forró vízzel leforrázzuk, hozáadunk 1 evőkanál olajat, 15 percig lefödve pihentetjük, majd leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük. A banánt felkarikázzuk, az almát cikkekre vágjuk.  Egy serpenyőbe tesszük a barna cukor felét, hozzáadjuk a 3 evőkanál vizet, közepes lángon, folyamatosan kavargatva karamellizáljuk, hozzáadjuk a gyümölcsöket, 4 – 5 percig főzzük benne, míg a gyümölcsök is karamellizálódnak. Egy másik serpenyőben karamellizáljuk a megmaradt cukrot a vízzel, belekavarjuk a mézet, majd hozzáadjuk a tésztát, addig kavargatjuk, míg a karamell bevonja a tésztát. A karamellizált tésztát a joghurttal és a karamellizált gyümölcsökkel tálaljuk.

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon ügyes vagy, egyre különlegesebbeket készítesz :-)

Anazar írta...

Kellemes kalandozasokat, felfedezeseket kivanok az izek vegelathatatlan birodalmaban ;-)

Bokor Boglárka írta...

Eredeti és ötletes recept. Ki fogom próbálni, mert egyébként a fiam, aki lisztérzékeny, nem nagyon szereti a rizstésztát, hátha így édesen megeszi. Köszönöm :)