2015. október 16., péntek

Kókuszos tejberizs fügekaktusz szósszal

Érdekesség, különlegesség :) Finom :) Csak vigyázat a tüskékkel :)


Hozzávalók ( 4 személy részére):1, 5 dl  rizs, 5 dl tej, 5 evőkanál kókuszreszelék, 5 evőkanál barna cukor, 0, 5 dl tejszín,  csipetnyi só, 6 kaktuszgyümölcs, 2 evőkanál  barna cukor.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, sózzuk, hozzáadjuk a rizst, a kókuszreszeléket, fedő nélkül, egészen alacsony hőfokon, ha szükséges néhányszor megkavarva, puhára főzzük. Amikor a rizs már majdnem megpuhult hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt is, együtt puhára főzzük. Lefödve hagyjuk kihűlni.  A katuszgyümölcsöt kesztyű segítségével meghámozzuk a következő módon(lásd a fotón): a gyümölcs két végét levágjuk, majd hosszában bemettszük, s kigöngyöljük a gyümölcsöt belőle. A kaktuszgyümölcs húsát karikára vágjuk, hozzáadjuk a cukrot és kevés vizet, kissé összerotyogtatjuk, míg dzsemszerű less az állaga. A tejberizset ezzel a szósszal tálaljuk.



Megjegyzés: A fügekaktusz Mexikóból terjedt el, a spanyol hóditók vagy szerzetesek nevezték el fügekaktusznak. A kaktuszfélék családjába tartozó növény gyümölcse a kaktuszfüge, a bennszülöttek pitajának nevezik. Dzsemet is készítenek belőle vagy kandírozva  fogyasztják.


A fügekaktusz meghámozása

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Hű micsoda különlegesség :-) Biztos érdekes, új íze van. Jól néz ki!

Noryta írta...

Nem is hallottam még fügekaktuszról. Olyasmi, mint a füge - gondolom? :)
Úgy, de úgy örülök, hogy ott a messzi szigetvilágban is tudsz finomakat készíteni. Rég beszéltünk, remélem jól vagy! Puszi, ezer!!!

Névtelen írta...

off white
off white clothing
pg 1
a bathing ape
golden goose sneakers
yeezy shoes
jordan sneakers
golden goose
Golden Goose
kd shoes