2015. december 22., kedd

Olajbogyó pörkölt

Ez a pörkölt az algériai konyha egyik jellegzetes hús nélküli fogása, egy kolleganőm algériai férjétől van a recept.


Hozzávalók (4 személy részére): 3 kis fej hagyma (vagy 1 nagyobb ), 3 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 zellerszár vagy egy kis darab zeller, 20 dkg mag nélküli zöld olajbogyó, 2 evőkanál paradicsompüré, kevés olaj, só, bors.
Elkészítése:
1.       Előkészítjü, meghámozzuk a hozzávalókat: a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a paradicsompürét. Az olajbogyót néhány órára tiszta vízbe beáztatjuk, hogy a sósságából veszítsen.
2.       A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon.
3.       A zöldséget karikára vágjuk.
4.       A hagymás alaphoz hozzáadjuk a felkarikázott zöldséget, a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, kissé átforgatjuk, felöntjük kb 2 dl vízzel, puhára pároljuk, ha szükséges még pótoljuk a vizet.
5.       Az olajbogyót leszűrjük, átmossuk.
6.       Amikor a zöldség megpuhult, a leve elfőtt, besűrűsödött, hozzáadjuk az olajbogyót, 5 percig együtt főzzük.
Megjegyzés: Főtt rizzsel vagy kuszkusszal tálaljuk.  

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Mostanában inkább a facebookon nézem a "műveidet". Finom és szép dolgokat alkotsz. Nagyon ötletes a masnitésztából komponált ádventi koszorú, és persze anyukád sütije is nagyon tetszik!
Utólag kívánok boldog ünnepeket, amit tudom, hogy otthon töltötök, biztosan boldogan! :)