2015. december 14., hétfő

Solyanka vagyis orosz olajbogyós leves

Igazi autentikus leves, Párom egyik lettországi munkatársától kaptuk a receptet, ő így szokta készíteni. Ez a leves a volt Szovjetunió országaiban és a vele határos országokban is ismert.
Nagyon, de nagyon finom :)


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 20 dkg füstölt oldalas (vagy más füstölt hús),10 dkg füstölt kolbász, 1 hagyma, 3 – 4 közepes krumpli, 3 – 4 savanyú uborka (lehetőleg ne túl ecetes), 1 sárgarépa, 1 jó maréknyi mag nélküli zöld és fekete olajbogyó vegyesen, kb 1  dl sűrű paradicsomszósz, só, kevés olaj.
Elkészítése: Az olajbogyót 3 – 4 órára hideg vízbe áztatjuk, hogy veszítsen a sósságából, majd leszűrjük, karikára vágjuk.  A kolbászt karikára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt, megmosott oldalast, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb 2, 5 liter vízzel, hozzáadjuk a felkarikázott savanyú uborkát, felforraljuk, puhára főzzük.  Amikor az oldalas már majdnem megpuhult hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit, a felkarikázott sárgarépát, együtt puhára főzzük. Végül hozzáadjuk a paradicsomszószt és az oljbogyót, és ha esetleg szükséges sózzuk, 5 perc alatt összeforraljuk.

Megjegyzés:  A Solyanka egy hagyományos orosz leves, amely nagy népszerűségnek örvend Oroszországban és a volt Szovjetúnió országaiban. Három alapváltozata létezik, húsos, gombás és halas solyanka. Jellegzetes hozzávalói  savanyú uborka és az olajbogyó. 

Tálaláskor kínálhatunk hozzá citromot vagy tejfölt.

5 megjegyzés:

Razana írta...

Oh, igen! Nagyon finom leves. Jó pár éve kóstoltam Ungváron, ahol egy bő evőkanál jó sűrű tejföllel bolondítottá meg tálaláskor.

csipike írta...

A hozzávalókból ítélve finom lehet!

ÚjháziB írta...

Na ezt még a héten megcsinálom.

Kati írta...

ÚjháziB, nem fog csalódni benne :) Jó étvágyat hozzá!

Névtelen írta...

golden goose sneakers
fear of god essentials
kyrie 6
off white t shirt
yeezy boost 350
golden goose outlet
a bathing ape
fear of god clothing
fear of god outlet
supreme new york