2015. június 30., kedd

Töltött fehér padlizsán

Sok érdekes dolgot találni itt Londonban, mint pl ez a fehér padlizsán, ami engem nagyon megfogott, szép fehér kívül, belül, sajnos a sütéssel barnul, de hát ez így van rendjén. Az íze nem annyira jellegzetes, mint a lila padilzsáné.


Hozzávalók (2 személy részére): 2 közepes fehér (vagy lila )padlizsán, 50 dkg gomba, 15 dkg császárszalonna, 6 – 8 koktélparadicsom, 2 szál zöldhagyma, só, bors, kevés olívaolaj.
Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, hosszában kettőbe vágjuk, teáskanállal vagy fagyiskanállal a közepét kivájjuk úgy, hogy egy fél cm-es rész maradjon a héjon. Az előkészített padlizsánt megkenjül olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, előmelegített sütőben megsütjük, amíg kissé megpirul. A császárszalonnát felkockázzuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, együtt pirítjuk tovább. Amikor a gomba megpirult hozzáadjuk a palizsán kivájt és apróra vágott húsát, készre pirítjuk. A megpirított padizsánokat olívalajjal kikent tepsibe helyezzük, megtöltjük a gombás töltelékkel, megszórjuk a finomra aprított zöldhagymával, a négybe vágott koktélparadicsommal, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt összesütjük.

Mejegyzés: Természetesen lila padlizsánból is kitűnő, a fehér padlizsánnak kevésbé jellegzetes az íze, a húsa viszont szép fehér.

2015. június 29., hétfő

Spárgás rizstészta

A spárga felfedezése :)


Hozzávalók (2 személy részére): 10 dkg rizstészta, 30 dkg zöld spárga, 20 dkg bacon, személyenként 1 tojás, kevés olaj, 5 dkg vaj, 1 evőkanál barna cukor, só.
Elkészítése: A rizstésztát egy nagyobb edénybe helyezzük, forró vízzel leforrázzuk, hozáadunk 1 evőkanál olajat, 15 percig lefödve pihentetjük, majd leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük.  A spárga esetleg fás részét letörjük (ahol könnyen elroppan a szára), megmossuk. A vajat egy tepsibenmegolvasztjuk, ráhelyezzük a spárgát, sózzuk, megszórjuk a cukorral, kevés vizet öntünk rá, alufóliával lefödjük, előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt roppanósra pároljuk, majd feldaraboljuk. A bacont kockára vágjuk, a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, majd saját levében puhára pároljuk, zsírjára sütjük. Az elkészült rizstésztát összeforgatjuk a baconnel és a spárgával. Enyhén sós vizet forralunk, amikor fő beleütjük a tojásokat, 3 – 4 perc alatt megfőzzük, amíg a fehérje megkeményedik, de a sárgája folyékony marad.  A spárgás rizstésztát a meleg buggyantott tojással tálaljuk.

Megjegyzés: . A rizstészta rizslisztből és vízből készül, tojás nélkül, így tojás - és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem kell főzni, csak forró vízzel leforrázni, 15 percet lefödve pihentetni, leszűrni, s máris lehet tovább felhasználni.

2015. június 26., péntek

Kagylós tészta

Hú, ez isteni finom volt :)


Hozzávalók (2 személy részére): 15 dkg spenótos száraztészta, 40 dkg előkészített kagyló (a kagylója nélkül), 1 hagyma, 5 dl tejszín, fél dl pezsgő, só, bors, 1 lime (héja és leve), kevés petrezselyemzöld, 3 -4 evőkanál olaj.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olajon, hozzáadjuk az alaposan átmosott kagylót, sózzuk, kb 5 – 6 percig pároljuk, míg saját levét elfövi. Ekkor hozzáöntjük a pezsgőt, a tejszínt, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk kb a fél lime lereszelt héját, ízlés szerint 2 – 3 evőkanál lime levet, besűrítjük, végül beleszórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. A tésztát enyhén sós vízben, 1 evőkanál olaj hozzáadásával puhára főzzük, leszűrjük. A tésztát a kagylós szósszal tálaljuk, lime szeleteket kínálva hozzá.

2015. június 25., csütörtök

Színes újkrumplisaláta

Ez a recept már régebben készült, de még található újkrumpli és hónapos retek is szerintem.


Hozzávalók (2 személy részére): 35 dkg újkrumpli, 5 hónaposretek, 2 zöldhagyma, só, olívaolaj, kevés retekcsíra.

Elkészítése: Az újkrumplit meghámozzuk, a nagyobbakat kettőbe vágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hónaposretket és az újhagymát felkarikázzuk. A kihűlt krumplit egy tálban összeforgatjuk a retekkel, a zöldhagymával, a sóval, az olívaolajjal. Tálaláskor megszórjuk kevés retekcsírával.

2015. június 18., csütörtök

Fodros kelbimbó saláta

Nagyon finom ez is :)



Hozzávalók (2 személy részére): 20 dkg lila fodros kel, 1 piros paprika, 15 fekete olajbogyó, 10 dkg kecskesajt (vagy más lágy sajt), 2 tojás, só. Az öntethez: 1 tojássárgája, 1, 5 dl olaj, 1 teáskanál mustár, 1 dl natúr joghurt, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: Először elkészítjük az öntetet. A tojássárgát elkavarjuk a mustárral, majd apránként adagolva hozzá az olajat, folyamatosan kavargatva, majonézt készítünk. A majonézt a sóval, borssal, finomra aprított petrezselyemzölddel fűszerezzük, majd a joghurttal lazítjuk. A 2 tojást keményre főzzük, meghámozzuk, négybe vágjuk. A fodros kelt leveleire szedjük, a paprikát kis kockákra vágjuk, az olajbogyót felkarikázzuk, a kecskesajtot összemorzsoljuk, mindezt összeforgatjuk, tányérra szedjük, tálaláskor tetejére helyezzük a tojás szeleteket, meglocsoljuk az öntettel. Azonnal fogyasztjuk.

2015. június 12., péntek

Kétkáposztás minestroné

Szintén szeretem kis leves, rég készülök kipróbálni, most került sorra.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 1 dl fehér szárazpaszuly, 1 hagyma, 1 póréhagyma, 30 dkg káposzta, 10 kelbimbó, 3 közepes sárgarépa, 1 szárzeller, 5 közepes krumpli, 1 liter paradicsomlé vagy 40 dkg paradicsomszósz, 1 kis cukkini, 6 koktélparadicsom,10 dkg spagetti, kis csokor baszalikom – és petrezselyemzöld, kevés olívaolaj, reszelt parmezán a tálaláshoz.
Elkészítése: A spagettit kissé megtördeljük, enyhén sós vízben kifőzzük, leöblítjük, hagyjuk kihűlni. A paszulyt egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap, kb 1, 5 liter vízben főni tesszük, hozzáadva az egészben hagyott hagymát, amelyet később kivesszük a levesből. Amikor a paszuly megpuhult hozzáadjuk a felszeletelt káposztát, a karikára vágott sárgarépát, együtt főzzük tovább. Amikor a káposzta és a sárgarépa puhulni kezd hozzáadjuk a kelbimbót, a krumplit, a szárzellert, a felkarikázott póréhagymát és cukkinit, a koktélparadicsomot, puhára főzzük. Amikor minden zöldség megpuhult a levesben, hozzáadjuk a paradicsomlét vagy paradicsomszószt, ízlés szerint savanyítva, a kifőzött spagettit, újraforaljuk, megszórjuk a finomra aprított bazsalikom – és petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Reszelt parmezánnal tálaljuk.

2015. június 11., csütörtök

Sárgadinnye saláta

Imádom a sárgadinnyét.


Hozzávalók (2 személyre): 1 kisebb sárgadinnye, 25 dkg áfonya, 15 dkg kecskesajt vagy más lágy sajt, 1 – 2 citromkarika, néhány szál levendula.
Elkészítése:
1.       Előkészítjük a hozzávalókat: a dinnyét, az áfonyát, a sajtot, a citromot, a levendulát.
2.       A dinnye tetejét kalapszerűen levágjuk, a magját kiszedjük.
3.       A dinnye húsából egy fagyiskanál segítségével kis gömböket, félgömböket vágunk.
4.       A kivájt dinnye szélét egy éles késsel kicsipkézzük.
5.       Az áfonyát megmossuk.
6.       A sajtot felvágjuk.
A dinnyegömböket és az áfonyát a kivájt dinnyébe helyezzük, megszórjuk a levendulával, citromkarikákkal diszítjük.

2015. június 6., szombat

Caldo verde cavolo neroval

A régi változatát Itt találjátok ennek a levesnek, ezzel a cavolo nero képosztával nekem sokkal jobban ízlik. Isteni egyszerűen.

 

Hozzávalók(4 személy részére): 40 dkg cavolo nero káposzta (vagy kelkáposzta), 4 közepes krumpli, 20 dkg chorizo kolbász, 1 hagyma, 4 – 5 cikk fokhagyma, 3 – 4 evőkanál olívaolaj, , kevés pirospaprika, só; az alapléhez: 20 dkg csirkehús (lehet csontos is), só.
Elkészítése:
1.       Előkészítjük a leves fő hozzávalóit: a cavolo nero káposztát, a húst, a chorizot, a krumplit,  hagymát, a fokhagymát.
2.       A hússal 1, 5 liter alaplét főzünk, a húst kivesszük belőle.
3.       A chorizot kevés olívoljon, pirospaprikával megszórva megpirítjuk.
4.       A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk.
5.       A cavolo nerot fűszálvékonyra vágjuk.
6.       Az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olajon,hozzáadjuk a krumplit, felöntjük az alaplével, puhára főzzük.
7.       Amikor a krumpli megpuhult krumplitőrő vagy botmixer segítségével pürésítjük, hozzáadjuk a káposztát és a chorizot, puhára főzzük.

Megjegyzés: Tálaláskor citromlével savanyíthatjuk, csepegtethetünk rá a chorizo sütésétől visszamaradt olajból.

2015. június 3., szerda

Gyümölcsös, rikottás tejberizs

Nagyon szeretjük :)




Hozzávalók ( 4 személy részére):1, 5 dl  rizs, 5 dl tej, 25 dkg ricotta, 5 evőkanál barna cukor, 0, 5 dl tejszín, 1 banán, 2 kivi, 20 szem áfonya, csipetnyi só.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, sózzuk, hozzáadjuk a rizst,fedő nélkül, egészen alacsony hőfokon, ha szükséges néhányszor megkavarva, puhára főzzük. Amikor a rizs már majdnem megpuhult hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt is, együtt puhára főzzük. Lefödve hagyjuk kihűlni, majd óvatosan hozzákavarjuk a rikottát. A gyümölcsökkel diszítve tálaljuk.

Megjegyzés: Rikotta hiányában ordával is készíhetjük.

Báránycomb vele sült krumplival

Akár húsvétra is :)


Hozzávalók (2 személy részére): 4 szelet báránycomb, 8 közepes krumpli, 1 hagyma, só, bors, petrezselyemzöld, kevés olaj.

Elkészítése:  A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olajon, beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, kettőbe vágott krumplit, kevés vizet töltünk rá, hogy inkább párolódjon, mintsem főjjön, puhára pároljuk, rászórjuk a finomra aprított petrzselzyemzöldet, zsírjára sütjük.