2016. február 3., szerda

Olaszos fehérbab leves



Az olaszok bablevese kicsit másabb, mint a mienk, talán egészségesebb is picivel, mivel nem sűrítik liszttel, tejföllel, füstölt húst sem tartalmaz. De mégsem idegen számunkra, hiszen a puliszka, amivel tálalják, nálunk is sokak kedvence.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): Kb 60 dkg aprószemű száraz fehérbab, 1 hagyma, 3 – 4 cikk fokhagyma, 3- 4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél citrom leve, só, bors. A puliszkához (polentához): 15 dkg kukoricaliszt, kb fél liter víz, só, kevés olívaolaj. A tálaláshoz: kevés sajt, petrezselyemyöld.
Elkészítése: Először elkészítjük a puliszkát. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, sózzuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük. A tűzről levéve, 10 percet lefödve pihentetjük, majd kiborítjuk, hagyjuk kihűlni.
A babot kb 2 liter vízben főni tesszük, sózzuk, amikor felfőtt hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, valamint az egészben hagyott leveszöldséget. Amikor minden megpuhult a leveszöldséget eltávolítjuk, a levest kétfele osztjuk, felét botmixer segítségével pürésítjük, majd összekavarjuk az egészben hagyott babbal. Végül a citromlével savanyítjuk, borssal fűszerezzük.
A kihűlt puliszkát falatnyi kockákra vágjuk, a felforrósított olívaolajon kissé megpirítjuk. A levest puliszkakockákkal, vékony sajtszeletekkel, petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Megjegyzés: Az olaszok igazából parmezán sajttal tálalják, de más sajttal is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések: