2016. március 14., hétfő

Deák - pecsenye

Kehidai Deák Ferenc (Söjtör, 1803. október 17. – Budapest, 1876. január 28.) politikus, államférfi, országgyűlési képviselő, „a haza bölcse”, „a nemzet prókátora”. Állítólag az ő kedvence volt ez a sült.


Hozzávalók (4 személy részére): 1 kg növendékhús, 5 - 6 sárgarépa, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál ecet, só, bors, 2 dl zsír.
Elkészítése: A húst egy megfelelő méretű, inkább mélyebb edénybe fektetjük, rászórjuk a vékony karikára vágott sárgarépát és hagymát, sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk a zsiradékot és az ecetet, bőven vizet töltünk rá, fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges a vizet még pótoljuk közben. Közepes lángon 2- 3 óra alatt puhul meg. Végül a húst felszeleteljük és a saját levével meglocsolva tálaljuk.

A recept Innen származik.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A növendékhús az borjú vagy malachúst jelent ebben az esetben? :) Guszta nagyon.

Kati írta...

Patrícia, borjúhús, de a növendék igazából az ami már nem borjú meg nem is felnőtt állat még.Borjúhúsnak mondják nálunk a még szopó borjú húsát, ami annál idősebb az növendék. A disznóra nem használják nálunk ezt a szót, felétek igen? Köszi :)

Névtelen írta...

Kati,mifelénk a növendék szót nem használják. :)
De gondoltam hogy fiatal állat húsáról van szó, csak nem tudtam milyen.

Kati írta...

Patrícia :) Akkor most tisztáztuk :)