2016. április 16., szombat

Mini ekler fánk



Eklert sütni nem nehéz feladat, viszont odafigyelést és időt ígényel. Viszont ha finom és szép süteményt szeretnénk a vendégek, a család asztalára tenni, akkor ez a tökéletes választás. 




Hozzávalók: a tésztához: 5 dl tej, 2 dl víz, 20 dkg vaj (85 % -os ), 30dkg liszt, pici só, 6 tojás. A töltelékhez: 1, 5 dl növényi tejszín, 35 dkg mascarpone, kevés frissen reszelt citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor. A bevonáshoz: 10 dkg keserű csokoládé, 1 dl növényi tejszín, 5 dkg vaj. A diszítéshez ehető virágok: kerti árvácska, orgona, almavirág, menta.
Elkészítése:
1.       Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a tejet, a vizet, a vajat, a lisztet, a tojást.
2.       A tejet a vízzel felforrósítjuk, hozzáadjuk a vajat, a sót, hagyjuk felolvadni.
3.       Amikor a vaj felolvadt folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a lisztet, ahogy a massza összeállt levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni.
4.       Amikor a massza langyosra hűlt egy kézi mixer segítségével egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
5.       A masszát habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsibe kb 4 – 5 cm hosszú tésztacsíkokat nyomunk, távol egymástól, mert nőni fognak.
6.       Előmelegített sütőben, 8 – 10 percig magasabb hőfokon, majd 4 – 5 percig alacsonyabb hőfokon sütjük, hogy jól átsüljön, az első 10 percben a sütőt nem nyitjuk ki.
7.       A habtejszínhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, kemény habbá verjük, majd hozzákavarjuk a mascarponét és a citromhéjat.
8.       A kihűlt süteményt éles késsel kettőbe vágjuk, habzsák segítségével megtöltjük a krémmel.
9.       A habtejszínt felforrósítjuk, felolvasztjuk benne a csokoládét, a vajjal elkavarva fényesítjük.
10.   A megtöltött sütemények tetejére csurgatunk 1 – 1 teáskanál csokimázt, a virágokkal diszítjük, hagyjuk megkötni.




Nincsenek megjegyzések: