2016. június 14., kedd

Padlizsános, fehérbabos krémleves

Hat éve készítettem ezt a levest először, nagy kedvencünk lett, azóta többször is megfőztem, most elkészítettem lépésről lépésre is a Főzőiskola olvasói számára :) Természetesen új fotó is készült róla :) A régi bejegyzést ITT olvashatjátok. Megéri kipróbálni, nagyon, de nagyon finom leves.


Hozzávalók:(kb 6 személy részére) : 30 dkg éjszakára beáztatott fehérbab(paszuly), 4 megsütött, fagyasztott padlizsán, 2 evőkanál olívaolaj, 1 – 2 karika csípőspaprika, 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld , 6 – 7 dl csirke- vagy zöldségalaplé, 6 evőkanál tejföl, só, bors.  A csirkealapléhez: 1 csirke csontos részei, de lehet egy egész csirkéből is készíteni, 5 - 6 közepes sárgarépa, 1 kisebb darab zeller, 2 hagyma, 1 zöld paprika,3 - 4 szál petrezselyemzöld , 3 – 4 lestyán levél, só, kb 20 szemesbors.  A tálaláshoz 1 szál grillkolbász, kevés olaj.
 Elkészítése:
1.       A paszulyt előző este beáztajuk, hogy megdegedjen.
2.       Előkészítjük a csirkealaplé hozzávalóit: a csirkehúst, a leveszöldségeket, a hagymát, a paprikát, a zöldfűszereket, a borsot.
3.       A megmosott csirkehúst a zöldségekkel, a kicsumázott, kettőbe vágott paprikával, az egészben hagyott hagymával, teatojásba tett szemesborssal, sóval együtt puhára főzzük.
4.       Előkészítjük a leves hozzávalóit: az alaplét, a megsütött padlizsánt, a beáztatott paszulyt, a zöldfűszereket, a tejfölt, a csípőspaprikát.
5.       A beáztatott babot kb 1, 5 liter vízzel puhára főzzük.
6.       Egy mélyebb fazékban az olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított fokhagymát, a chilipaprikát, a bazsalikomot és a petrezselymet, vigyázva, hogy ne égjenek meg.
7.       Erre rátesszük a kissé megvagdalt padlizsánt, a leszűrt paszulyt, felöntjük az alaplével, fűszerezzük, hagyjuk 15 percet így együtt főni.
8.       A kész levest botmixerrel pürésítjük, majd hozzákavarjuk a tejfölt.
9.       A kolbászt kis karikára vágjuk az olajon megpirítjuk.
Megjegyzés: A maradék alaplét is hasznosíthatjuk, benne hagyjuk a húst és a zöldségeket, kiegészítjük a paszuly levével, száraztésztát főzünk bele, s máris megvan a másnapi levesünk is.

Nincsenek megjegyzések: