2016. október 19., szerda

Kókuszhabos almás sütemény

Annyira, de annyira finom lett ez az újított almás sütemény, hogy mindenki, aki kóstolta megnyalta mind a 10 ujját utána :) A kókusz ad neki egy kis különleges zamatot, nem nyomja el az alma ízét, csak kiegészíti :) Igazából két süteményt ötvöztünk össze, s lett egy nagyon finom harmadik :)


Hozzávalók: (34* 23 cm - es tepsihez ): a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 5 tojássárgája,1 dl tej, 3 - 4 evőkanál alma- vagy szilvalekvár, 1 tasak sütőpor. A töltelékhez: 2 kg alma, 3 - 4 evőkanál fahéj, 4 - 5 evőkanál cukor, 3 - 4 evőkanál búzadara. A habhoz: 5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg kókuszreszelék. 
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a fahéjjal és a cukorral, fél órát állni hagyjuk, majd alaposan kiszorítjuk. A lisztet elmorzsoljuk a cukorral, a margarinnal, a tojássárgákkal, a sütőporral, hozzáadjuk a tejet, nyújtható tésztává gyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt kb 1 cm vastagra nyújtjuk. Az egyik lapot a tepsi aljára helyezzük, megszórjuk kevés búzadarával, ráhalmozzuk a kiszorított almát, ismét megszórjuk kevés búzadarával, befödjük a második lappal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket is. Az kész tészta tetejét megkenjük az alma - vagy szilvalekvárral, rásimítjuk a kókuszos habot, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük. Amikor kihűlt kockára szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: