2016. december 26., hétfő

Pihentetés nélküli mézeskalács

Ha egy kicsit megkésve is áldott karácsonyt mindenkinek!

Két nap készítettem a mézeseimet, egy egész este sütöttem, majd másnap egész nap irókáztam. Nem vagyok egy mester az írókázásban, de olyan jól esett készülődni ezekkel a kalácsokkal, a családban mindenki megdicsérte, hogy milyen puhák és szépek lettek.


Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék (őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, koriandermag, ánizs, édeskömény, kardamom mag, szegfűbors, gyömbér), 30 dkg porcukor, 30 dkg margarin, 2, 5 dl méz, 3 tojás, 1 citrom és 1 mandarin lereszelt héja, 4 evőkanál citromlé. A cukormázhoz: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, néhány csepp citromlé, esetleg gél állagú ételfesték, diszítő cukorkák, dió.
Elkészítése: A mézet a margarinnal felmelegítjük, hagyjuk kihűlni. A tojásokat a porcukorral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel, a reszelt héjakkal és a citromlével csomómentesre kavarjuk, felváltva hozzáadjuk a mézes vajat és a lisztet. A tésztát 5 - 6 részre osztjuk, kb 3 mm vékonyra nyújtjuk, különböző sütikiszúrókkal kiszaggatjuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon 8 - 9 perc alatt mézbarnára sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjét habbá verjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, míg annyira kemény lesz, hogy ha egy csíkot húzunk a kézfejünkre egy fogpiszkálóval, nem folyik el. Végül hozzáadjuk a citromlét. A mázat egy keményebb műanyag zacskóba kanalazzuk, aprócska lyukat vágunk a sarkára, ezzel írókázzuk a kihűlt mézeskalácsokat.



1 megjegyzés:

csipike írta...

Nagyon szépek lettek! :-)